28 квітня 2015

Хортиця. Любов має неабияку велику силу, навіть, якщо вона реставрована


Не міг собі відмовити у задоволенні – глянути на весну ще раз. Втім, життя швидкоплинне… Те, що бачив три дні тому, уже – все… Відцвіло, відгуділо.
Відцвів терен, майже нема півників і тюльпанів. Зате стало більше зелені. І це буквально за три дні…

Почав традиційно з Чорної скелі. Далі – святилище на Брагарні. Звідти перетнув острів поперек – і вийшов на Наумову балку, вона із Савутиною скелею на одній прямій. А на завершення – козацькі редути і могили, реставрований столітній дуб і Шевченкова скеля… Тобто – обійшов по колу всю північну частину Хортиці.
Тож, по ходу кілька світлин з Чорної скелі та Брагарні.





Брагарня.



Наумова балка… з козацькими редутами, могилами та зі Старим Дніпром…


Присів край скелі, над Дніпром, а тут з’явилася еквілібристка… Вона так грандіозно перестрибувала з каменя на камінь, певно натякала мені, що треба не сидіти, а стрибати – бо хто не скаче, той…






Диво! Мені пощастило знову побачити сон-траву… Це після того, як стрибнув за ящіркою – і збагнув, вона мене гукала помилуватися квітами.



Пробивається ковила… Наумова балка завжди неймовірно красива, коли вкривається сивою ковилою – нагадуючи про славних запорожців.
А наступні світлини – реставрований дуб, як значиться на табличці: реставрованого ентузіастами з любов’ю.
Дуб випромінює любов…







І тюльпани – прадавні, їх наші пращури вважали квітами Лели, так і називали – лелами.
Вони є доброю звісткою – бо є Любов.

2 коментарі:

andrew сказав...

Краса!

Петро Олійник сказав...

Дякую, пане Андрію, так, Хортиця - справді краса, унікальний заповідник, тутешньому граніту 2,5 мільярди років, тобто ми його бачимо таким, як за часів створення світу, а, зокрема, щодо рослин - їх понад шість сотень видів (для порівняння - Асканія-Нова - близько 500 видів), з них три десятки - рідкісні, чимало червонокнижних... І цей дуб, що тут на світлинах, також унікальний тим, що його вдалося врятувати - зробити "пломбу", як для зуба, і ба! росте...
А Ваш сайт
http://www.naturalist.if.ua/
Станіславський натураліст
я знаю, іноді відвідую, коли шукаю інформацію про рослини, тварин...
Так що й Ваш сайт також - краса :-)