13 квітня 2013

Запорозькі сувеніри


З кожної мандрівки зазвичай ми стараємося привезти якісь сувеніри, хай навіть дріб’язкові, аби тільки нагадували про подорож. Прикро, що частенько нам торговці підсовують «китайське», а хотілося ж щось таке, що безпосередньо пов’язане з тією місцевістю, де побували. Ось тому, коли мене гості міста запитують, де купити сувеніри на згадку про Запоріжжя, раджу Вернісаж, що на площі Маяковського. І не тільки тому, що Наталя Бабенко та її родина – мої друзі.


Наталя очолює міське об’єднання митців «Колорит», яке й виставляє свої роботи на Вернісажі. Тобто там нема ніякого «китаю». Тільки власноруч намальовані картини, різні вироби з дерева, скла та металу, вишиті рушники та вишиванки – і все аутентичне, запорозьке.
А потім, погодьтеся, це ж приємно купувати сувенір безпосередньо у автора цього сувеніру.
Про деяких митців «Колориту» уже розповідав (можна подивитися за тегом), а тепер кілька слів про родину Бабенків.
Чоловік Наталі Віталій вирізає з дерева різні вироби: брилки, кухлі, тарілки, люльки тощо. Їхній син Віктор закінчив з червоним дипломом інженерну академію. І ось, придумав і виготовляє магнітики з архівними та сучасними власними світлинами Запорозького краю. Ну й багато чого ще. Талановитий хлопець, весь у батьків.
Наталя свого часу, навіть й не сподіваючись, що цим буде займатися, зробила з глини тарілку і обліпила її різнокольоровими зернами, які трапили під руку. Вийшло красиво.
Як на мене, одна з найкращих її тарілок, фото якої тут є, вона зробила, коли померла мама…
Потім спробувала з глини та насіння робити писанки. Її роботи побували в Японії і, по-моєму, в Чехії, а також в Україні на різних виставках. З’явилися навіть люди, які намагаються робити щось подібне, але Наталине, по-моєму, краще. Наталині роботи випромінюють тепло, гріють душу. Я їх називаю оберегами, бо насправді такими й є. І мені було вельми приємно побачити Наталю та митців з її «Колориту» у Козак-Палаці, де з 11 по 13 квітня проводилася спеціалізована виставка «Відпочинок. Туризм. Курорт», приурочена діяльності закладів туризму, оздоровлення та відпочинку Запорізького краю.











На першій світлині Вікторові магнітики, а також тут його фото писанок та тарілок.

Немає коментарів: