26 березня 2017

Трипільські писанки


На цих писанках стародавні знаки й обереги творчо переосмислені митцем. А отже несуть в собі певну інформацію, що поєднує далеке минуле із сьогоденням. Саме такими є нові роботи запорізької майстрині Галини Павлів.


Взагалі-то, Галина Павлів родом з Прикарпаття. Доля пов’язала її з легендарним козацьким краєм. Саме у Запоріжжі вона, випускниця художньо-графічного факультету Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, прославилась своїми дослідженнями та відтворенням ляльок, якими бавились діти славних запорожців.
У давні часи на Півдні України іграшки здебільшого робили, так би мовити, з підручного матеріалу, а зокрема ляльок - з висушених гарбузиків, відповідно розмальованих. Називали рохкальцями та калаталками через шарудіння насіння в середині. За цією давньою традицією, створюючи своїх ляльок, Галина Павлів удосконалила їх вишуканим розписом. Виготувала кількасот тематичних образів, серед яких: «Княгиня Ольга», «Князь Володимир», «Ярослав Мудрий», «Роксолана» та багато інших. А також тематичні композиції ляльок: «Богдан Хмельницький з Ганною», «Народини», «Під вишнею», «Лісова пісня», «Різдвяні вечорниці», «Великдень», «Козацькі думи» тощо. У колекції майстрині також й чимало ляльок-козаків – неперевершені образи з різними характерами та настроями.



У майстерні Галини Павлів уже готові до художнього розпису кілька десятків заготовок – висушених гарбузів. На деяких з них олівцем уже нанесені контури. В планах – нові тематичні образи ляльок.
А ось, писанки – це нове.


Зазвичай писанки на Великдень пише Галинин чоловік Степан. В кращих прикарпатських традиціях. Дуже гарні. А у майстрині етнографічних ляльок, зрозуміло, на писанки не ставало часу. Втім, нещодавно вирішила спробувати. Розпочала з традиційних орнаментів, зараз створює цикл трипільських. Але, знову-ж-таки, як і ляльок, розписує винятково в своєму баченні – творчо переосмислюючи стародавні знаки та обереги. Кожна з них – несе в собі певну інформацію художника, що поєднує далеке минуле із сьогоденням.





Залишається дочекатися нової виставки робіт Галини Павлів - Заслуженого майстра народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

2 коментарі:

Irina Haluschak сказав...

Доброго дня! Чи є якісь контакти цієї майтрині? Якщо так, то надішліть, будь ласка, на мою електронну пошту irina.haluschak@gmail.com

Петро Олійник сказав...

Irina Haluschak - так, пані Галину добре і дуже давно знаю, передам Вашу адресу.