08 серпня 2016

Хортиця. Розквітли білі і жовті лілеї


Водяні лілеї продовж мільйонів років зовсім не змінилися – такі ж прекрасні, як і за часів створення Світу.

Червонокнижним є біле латаття (Nymphaea alba), або його ще називають водяними лілеями, русальним квітом тощо. Народних назв дуже багато. Це єдина рослина у флорі України, яка існує мільйони років без будь-яких морфологічних змін. Тобто, якщо можна так сказати, ми її бачимо такою ж, якою вона була ще за часів створення Світу. Занесена до Червоної книги, охороняється законом.
Жовта водяна лілея (Nuphar lutea) більше відома, як глечики або кубишка жовта. Також має чимало народних назв: жовта маківка, бабка, збанятник, мак водяний, товстушка, водяна царівна тощо.
За легендами, в Україні білі та жовті лілеї вважаються русальними квітами. Коли вони розквітають, в озерах та болотах набуває сили магія вічних, невмирущих красунь, вельми небайдужих до парубків та холостяків. Імені цих кралечок ніхто не знає, називають русалками. Тим кавалерам, які не знайшли собі пару, русалки роблять різні пакості, причому кроваві, або ж заманюють у воду і топлять. Тому у народі кажуть, що лілеї не можна рвати вранці та вечорі, бо стебла спливуть кров’ю. А вдень, біля лілей треба затулити вуха, бо русалка нашепче й отямитися не дасть, втягне у воду і втопить.
Біля білих лілеї на холостяків полює русалка з білим обличчям, як пелюстки, та жовтим волоссям, як серединка квітів. А ось серед глечиків, зважаючи на колір, чаклує руда бестія.

Південна, плавнева територія острова є заповідником посиленого режиму, але доступна для туристів. Побачити її може кожен бажаючий, дотримуючись певних правил. Адже ця дивом вціліла часточка Великого Лугу залишається місцем гніздування численного птаства, тут чимало червонокнижних рослин тощо, а також діє музей просто неба “Протовче”. Дістатися сюди можна на автомобілі, хоча краще пішки, щоб побачити, як кажуть, справжню Хортицю. Особливо плавні прекрасні зараз, у серпні, коли повітря наповнене ароматами розігрітих сонцем трав, а на озерах вздовж очерету квітнуть білі та жовті лілеї.






























На Depo.ua На заповідній Хортиці розквітли червонокнижні лілеї

Немає коментарів: