05 серпня 2016

Хортиця. “Мекка” аріїв


У Запоріжжі на острові Хортиці у балці Генералка ведуться археологічні дослідження кам’яного культового комплексу ямної культури, аналогів якому нема ніде у світі.

Схожі культові об’єкти, але, на відміну від запорізького, без поховань, були віднайдені лише на території Португалії та Азії. Зокрема цього року археологічна експедиція громадської організації “Нова археологічна школа” спільно з науковцями Національного заповідника “Хортиця” розкопала ще одне поховання, але на тисячу років молодше від попереднього.


“З ямної культури ми знайшли лише нижню щелепу людини. Це у минулому році на північній частині цього культового комплексу, там, де жертовник та велике кам’яне кільце. А поховання, яке розкопали цього разу, набагато молодше, десь на тисячу років. Ймовірно люди, які здійснювали це поховання, надавали певного значення цьому місцю”, - говорить директор обласного центру охорони культурної спадщини та керівник громадської організації “Нова археологічна школа” Олег Тубольцев.


Чоловік це чи жінка, дослідники поки що не визначились. За формою очниць, а вони квадратні, більше схоже на чоловіка. Хоча щелепи жіночі, до того ж, ще й витончена довга шия. На зріст ця людина була десь метр вісімдесят, або метр дев’яносто сантиметрів. Зважаючи на стан зубів, молода, років тридцяти-сорока. Поховали її животом вниз. Ніяких прикрас поряд знайдено не було.


“Ми зараз продовжуємо розкопки пам’ятника ямної культури, третього-другого тисячоліття до нашої ери. Об’єкт непередбачуваний. Ми з двохтисячного року його копаємо і за кожним разом знаходимо щось нове. Ось й цього року не сподівалися, що буде такий великий комплекс, діаметром приблизно шести-семи метрів, весь заповнений кістками, керамікою та камінням. Скорше за все, це якийсь майданчик, на якому ймовірно проводилися поминальні ритуали, тризни. Але, щоб остаточно це з’ясувати, треба розкопати, завершити археологічні дослідження. Тому зараз робити якісь висновки передчасно”, - наголошує Олег Тубольцев.






Цей культовий комплекс - одношаровий, складається з восьми ровів, які зорієнтовані на чотири сторони світу та утворюють ймовірно кільце. “Це кільце чи дуга, поки що невідомо. Зараз ми знаходимося у центральній частині пам’ятника. Наразі відслідкували лише 60-80 градусів цієї дуги або кільця”, - зазначив археолог.
Крім того, цей культовий комплекс значно відрізняється від святилища-обсерваторії, що на протилежному боці острова, на пагорбі Брагарня. “На відміну від святилища, що на Брагарні, тут повна відсутність системних каменів. А крім того, на Брагарні археологічного матеріалу було дуже мало, а тут занадто багато. Зокрема ми знайшли дуже багато кераміки шнурової культури, уже маємо близько двох десятків цілих горщиків та близько двохсот, які зараз знаходяться на реконструкції.”, - каже Олег Тубольцев.


Понад чотири тисячі років тому, створюючи керамічні вироби, люди прикрашали їх відбитком шнурка. Цей орнамент з'явився та поширився практично одночасно від Уралу до Великої Британії та Португалії. Племена, яким була притаманна шнуркова культура, відносять до індоєвропейської групи. Її ще називають індоарійською, або стародавніми аріями.





Археологічні дослідження тривають. Цей культовий кам’яний комплекс у балці Генералка настільки великий, що за шістнадцять років розкопано лише чверть його території. А отже варто очікувати на нові сенсаційні археологічні відкриття.

Опубліковано на Depo.ua На Хортиці викопали велетня з чоловічими та жіночими рисами

Немає коментарів: