17 грудня 2012

Кар'єр... Совіти ледь не знесли єгипетські піраміди


Про піраміду, що на правому березі Старого Дніпра, навпроти Хортиці, я уже розповідав (обсерваторія). Хтозна, можливо, й насправді нащадки тих, хто її створив, будували Єгипетські піраміди. Як не дивно, але прямий зв’язок з Єгиптом можна побачити навіть тепер. Досить лише відійти від нашої піраміди трохи вбік, метрів за триста… в кар’єр!

Цей кар’єр був введений в експлуатацію у 1929 році. Площа 44,5 га, загальний об’єм майже 23 тисячі метрів кубічних, нині – на так званій мокрій консервації. За весь час… З його копалин спорудили не тільки Дніпрогес та довколишні підприємства за ленінськими планами електрифікації та індустріалізації. У кар’єрі, зокрема, також була збудована та у 1959 році випробувана водою модель Асуанської греблі. Тоді у скелі прорубали канал (довжина 50 метрів, ширина 10 метрів, глибина 15 метрів). Всередині каналу звели кам’яну греблю. На випробуваннях був присутній президент Єгипту Гамаль Абдаль Несер. Йому сподобалось і в 1964 році він перекрив Ніл. На цю урочистість був запрошений Нікіта Хрущов, який у своєму виступі не лишив каменя на камені від Аллаха і закликав арабських товаришів об’єднатися під червоним прапором праці…
Водосховище, яке утворилося після перекриття Нілу, на зразок нашого озера Леніна, що за греблею Дніпрогесу (до речі, під яким затоплена Мала Хортиця, де була заснована Перша Запорозька Січ), єгиптяни назвали іменем свого президента – озеро Несера.
Під час будівництва Асуанської греблі совіцькі будівельники працювали звісно ж по-совіцьки, через що були усунуті від значної частини робіт з ініціативи керівника компанії «Арабські підрядчики» Османа Ахмеда Османа, який до речі, завдяки тому, що відмовився від совіцької «братньої допомоги» і зумів успішно завершити будівництво, став національним героєм.
А у нас й досі в кар’єрі можна бачити майже двадцятиметрову модель однієї із секцій Асуанської ГЕС… скандальний совіцький проект.


На жаль, в кар’єрі загинуло чимало артефактів, про які ми уже ніколи не дізнаємося. Дивом вціліла лише одна піраміда та вівтар Тільця (припущення, в 6-4 тисячолітті до нашої ери Сонце знаходилося у сузір’ї Тільця, звідси й назва вівтаря). А також неподалік від кар’єра, туди далі в степ, скіфські кургани…

Немає коментарів: