31 грудня 2011

Окраса степу


Про царських сарматів багато понаговорено… Маю на увазі амазонок чи, як їх ще називали, роксолян. Ті, які кохалися зі скіфами, царськими скіфами. Раз на рік – на повний Місяць після весняного сонцестояння.
Дітки народжувалися ось, в грудні-січні. І ті немовлята, які витримували зимовий холод і голод, поповнювали армію роксолян.
Тільки можна уявити собі, матері з немовлятами на конях… І ніякого тобі притулку, лише степ навкруги…

Роксоляни – означає «світлі арії».
За однією з гіпотез: сармати – цар-мати, тобто царські жінки.
Я б сказав – окраса степу.
Адже, про те, що вони новонароджених хлопчиків вбивали, цицьки собі відрубували тощо, писали чоловіки. І жоден з них й словом не обмовився про те, як роксоляни любили прикраси. Це були різноманітні вироби із золота, срібла та самоцвітів. Роксоляни носили намисто, прикраси з бісеру. Особливо їм подобалася бірюза і червоні камені, якими прикрашали не тільки себе, а й очі, вуха, хвости та інші частини тіла коней.
І взагалі, роксоляни відстоювали справедливість. У всі віки, скрізь і у всьому. Приміром, Амага. У неї проблема була, як й в багатьох жінок всіх часів і народів. Чоловік пиячив. Причому, не просихав. Звали його Медосак. І був він ще й царем. Довелося Амазі правити від його імені – «сама розставляла по всій країні гарнізони, відбивала напади ворогів та допомагала сусідам, яких ображали» (Полієн, II ст. н. е.). І тим прославилася. Зокрема, жителі Херсонесу просили Амагу врятувати їх від навали скіфського війська. Вона хутко з 120 воїнами, кожен з яких отримав по троє коней, за добу подалала 200-кілометрову відстань і вбила скіфського царя, а владу передала його синові, ще й на прощання наказала правити справедливо і не ображати сусідів.
p.s. Соратники сучасної роксоляни, як на мене, фактично нічого не робили. Мовчки уходили з ВР, типу в знак протесту, замість того, щоб блокувати трибуну, не давати приймати ганебні закони тощо. Ну, ще щось там у гучномовці під мурами балакали. Тягнули час. Чекали, поки роксоляну остаточно засудять. Дочекались. Тепер з її іменем посунуть у народ…

Немає коментарів: