21 жовтня 2011

На дні


За Кічкаською переправою була заснована Перша Запорозька Січ. А не на Байді, як твердять деякі вчені. Адже козаки згуртувалися на Низу, щоб відбивати ясир, який кочівники гнали через Кічкаську переправу – єдине місце в районі порогів, де можна було безперешкодно перейти Дніпро з полоненими.

До речі, по Кічкаській переправі перетинав Дніпро і Чумацький шлях.
А ось з острова Байди пильнувати Кічкаську переправу не можливо – Байда далеченько та ще й за рогом. Тож, острів Байда, де у 1552-1556 роках князь Дмитро Вишневецький спорудив замок, не міг бути Малою Хортицею. Крім того, островом – Байда став у 1845 році, коли під час сильної повені течією його відірвали від правого берега Дніпра.
Мала Хортиця – піщаний правий берег Дніпра, який час від часу, залежно від рівня води, перетворювався на острів. Нині він практично повністю затоплений так званим озером ім.Лєніна. Це починаючи звідти, де тепер пляж. Його під час споруджена Дніпрогесу-II у 70-х роках закували у бетон і назвали, якщо не помиляюся, Набережною дружби народів чи щось таке. І від пляжу (далі по дну озера ім.Лєніна) аж до так званого острова ім.Лєніна – колись пагорб козацької Малої Хортиці.
А на архівному фото – панорама Дніпра перед будівництвом Дніпрогесу все того ж ім.Лєніна. Тепер все це на дні…

Немає коментарів: