31 березня 2016

На Хортиці прокинулася сон-трава


На острові починають цвісти сон-трава та дикі тюльпани.


За повір’ям, хто перший побачить сон-траву, буде щасливим цілий рік. Тож, лишається сподіватися, що щастя передається і через ці світлини.



Сон лучний, або сон-трава лучна (Pulsatilla pratensis). Її ще називають сон-травою чорніючою (Pulsatilla nigricans).
Поряд з чорніючою на острові можна зустріти й сон великий (Pulsatílla grandis), занесений до Червоної книги України. На відміну від лучної, у червонокнижної квітки світло-фіолетові.



Крім сон-трави, на Хортиці починають розцвітати дикі тюльпани, або, за наукою, тюльпани дібровні (Tulipa quercitorum) – рідкісні, червонокнижні.





Батьківщина тюльпанів – Персія. Дуже давно, у стародавні часи, вони були завезені з Персії до Туреччини, де й були культивовані, як жінки в гаремі, а вже потім у всій своїй садовій красі з’явилися у Європі.
У шістнадцятому столітті було відомо понад триста культивованих сортів.
Тюльпан у Персії називають “дульбаш”, або “тюрбан”, що значить, якщо турецькою, “чалма”. Певно, від “тюрбан” походить і наше “тюльпан”. Втім, в Туреччині тюльпан називають “лале” (Lale).
До речі, Лале – найпоширеніше жіноче ім’я на Сході.
А у нас можна часто почути: “Ой, Леле!” Щоправда, далеко не всі знають, кого закликають.
Леля – донька Лади та Ярила, богиня закоханих, богиня, яка дарує любов.





На Хортиця росте 1092 види рослин. Для порівняння: на території заповідника Асканія-Нова налічують 451 вид рослин, довкола Кам’яній могилі - 468 видів.
На Хортиці 145 видів рослин рідкісні, 104 - ендеміків, тобто рослин, що зустрічаються лише на обмеженій території та нерозповсюджені в інших місцях.

2 коментарі:

T.T. сказав...

Гарна квітка (сон-трава). Ніколи таку не зустрічала.

Петро Олійник сказав...

так, гарна :-)