22 серпня 2014

Майдан: Початок незалежності


Дивне відчуття – життя, яким ось тільки жив та ще живеш, бачити на полиці історії…
У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відсьогодні діє виставка «Майдан: Початок Незалежності», присвячений Революції Гідності, що триває в Україні з листопада 2013 року, коли Янукович не підписав Угоду про асоціацію з ЄС.

В експозиції понад півтори сотні предметів – це раритети з київського та запорізького Майданів. Зокрема, державний прапор України з написом «Запорізька обл.. м.Василівка», намет, пляшки з «коктейлем Молотова», саморобні щити, пластмасові шоломи, металеві та дерев’яні палиці, діжка, яка служила польовою пічкою і навіть київська бруківка… У Запоріжжі до бруківки не дійшло – 26 січня під орудою тодішнього голови облдержадміністрації Піклушенка та міліціонерів з «тітушками» наші мирні мітингувальники були жорстоко побиті. Після чого Майдан перемістився з-під обладміністрації на площу Поляка, площу імені нині покійного народного, як називають його містяни, мера, що символічно, адже Поляк прославився тим, що не потиснув руку Януковичу…
У створенні виставки були задіяні практично всі працівники музею, керували: Михайло Мордовський, заступник директора музею з наукової роботи, та Володимир Лініков, завідувач відділом новітньої історії.
Експонати для виставки допомогли зібрати майданівці із Запорізького краю і Києва, Дніпропетровська, Львова та інших міст України. Люди пожертвували для музею найдорожчі для них речі… Тож, дай, Боже, щоб ця виставка була постійнодіючою та не залежала від примх можновладців.


Розділ виставки, присвячений Небесній Сотні – бійцям Євромайдану, які йшли з дерев’яними щитами та в спортивних пластмасових шоломах проти куль снайперів, найнятих Януковичем…
В експозиції виставки понад сто двадцять світлин Героїв Євромайдану.







Фанерний щит з Тризубом із запорізького Євромайдану. На світлинах: хлопчик із Запоріжжя та прапор Євросоюзу, розвернутий вечорі під мерією Запоріжжя.












На відкриття виставки прибули гості з київського Майдану, в центрі легендарний майданівський священик, архієпископ Степан (Українська автокефальна церква).



На вході – Запорозький прапор та шина з написом: «Пам’ятай Майдан»…
Життя триває – сьогодні путінський «гуманітарний» конвой вдерся на територію України, хтозна, що ще буде…
Ми ще не експонати!
Слава Україні!

Немає коментарів: