14 квітня 2023

зацвіли півники з Хортиці, і мінус півтисячі кацапів за добу

 

Півники з Хортиці сьогодні розквітли. Щодня ходив, на них поглядав, чекав, коли розквітнуть, і ось…

Кільки років тому пару цибульок привезли з Хортиці і посадили в саду, що біля школи, і відтоді півники розрослися і щороку квітнуть. Радісно бачити їх… Особливо тепер, коли вхід на острів заборонений – на час військового стану заповідники закриті для відвідувачів. Транзитом через острів можна проїхати, але виходити і мандрувати – зась. Тож, ці півники біля школи – нагадування про Хортицю і про …минуле життя.

Російські загарбники відібрали у нас не тільки можливість займатися улюбленими справами… Я свій фотоапарат уже більше року, як не брав у руки, лежить розібраний… І ніяких мандрівок. Та, якби тільки це. Довелось відмовитись від багато-чого. І ніскільки про це не шкодую. Адже наразі -- нагальними є більш важливі справи… і розповідати про них поки що не можу, і не знаю, чи буде можливість або бажання розповісти. Поживемо, побачимо.  Зараз важливо, щоб всі російські загарбники, які вдерлися на нашу землю, здохли.

Уже знищено 181090 російських загарбників – це за 415 днів, з 24 лютого 2022 року по 14 квітня 2023 року, зокремо, за минулу добу – 500.

А також 3650 танків (+ 4 за добу), 7069 (+16) бойових броньованих машин, 2784 (+7) артилерійських систем, 535 - РСЗВ, 283 засоби ППО, 307 літаків, 293 гелікоптерів, 2339 - БПЛА оперативно-тактичного рівня, 911 крилатих ракет, 18 кораблів, 5640 (+3) автомобільної техніки та автоцистерн, 321 (+1) спеціальної техніки.

9 років триває воєнна протидія російській військовій агресії.

9 років тому, 14 квітня 2014-го, Україна офіційно розпочала антитерористичну операцію зі звільнення захоплених територій Донецької та Луганської областей.

Проведенню АТО передувала анексія Росією Криму, а також ескалація на півдні й сході України з втручанням російських спецслужб. За їхньої підтримки на квітень Донецьк, Луганськ, Горлівка, Краматорськ, Лисичанськ, Маріуполь і загалом половина Донецької та Луганської областей опинилися під контролем самопроголошених так званих народних республік. 12 квітня 2014-го бойовики під командуванням полковника російських спецслужб Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) зайняли Слов’янськ.

Оголошення АТО означало, що Україна задіює армію для звільнення захоплених територій. В операції взяли участь Збройні сили та сформовані напередодні підрозділи Національної гвардії й добровольчі батальйони.

Українські військові почали поступово звільняти захоплені села й міста. Вже у липні значна частина захоплених раніше територій Донеччини та Луганщини повернулася під контроль України.

Але тоді без оголошення у війну вступила регулярна російська армія. 11 липня російські військові завдали зі своєї території ракетного удару по українських підрозділах під Зеленопіллям – селом за кілька кілометрів від російсько-українського кордону. Відтоді обстріли стали регулярними.

Переломним моментом став кінець серпня 2014 року, коли Росія ввела регулярні війська на територію України, зупинивши рух на Донецьк та оточивши українські підрозділи під Іловайськом. Далі війна перейшла в режим позиційного протистояння, хоча бойові дії продовжувалися. 242 дні тривала оборона Донецького аеропорту. Були бої за Дебальцеве, Авдіївку, в районі Світлодарської дуги, Павлопіль-Широкинська наступальна операція, бої за Мар’їнку.

За 8 років війни, до повномасштабного російського вторгнення, у боях загинули близько 4,5 тисячі українських військових (4 497 – за даними Книги памʼяті полеглих за Україну станом на грудень 2021 року).

За даними ООН, на червень 2021 року війна забрала щонайменше 3901 життя цивільних. Майже 1,5 мільйона українців були змушені залишити власні домівки та виїхати з зони бойових дій.

Проте, не зумівши підкорити Україну та повернути її у сферу свого впливу за допомогою обмеженого військового протистояння, Кремль зважився на повномасштабну війну, розраховуючи на відсутність спротиву та безкарність.

Джерело Український інститут національної пам'яті

Немає коментарів: