20 лютого 2017

Як людолови вигодовували ясир на продаж


Запорізькі краєзнавці припускають, що кам'яними важками, віднайденими ними в околицях колишньої козацької Карайдубини, людолови зважували їжу для ясиру, що гнали на продаж до Кафи.


На узбережжі Каховського водосховища, від Лисої гори, що під Василівкою Запорізької області, і аж до сіл Бабине та Ушкалка, що на Херсонщині, дослідники не раз знаходили давні кам'яні грузи – пласкі, здебільшого краплевидної форми, зі штучними отворами. Зокрема, за кілька десятиліть запорізькі краєзнавці Юрій Вілінов та Сергій Шишков назбирали майже два десятки таких камінців на березі, що поблизу сіл Ушкалка та Бережанка. До речі, Бережанка до 70-х років минулого століття мало відому козацьку назву – Карайдубина, що походить від татарської назви урочища Карайтабень. В цій місцевості, за давніми легендами, людолови таборували зі своїми невільниками - ясиром, захопленими у полон проти зими. Перезимувавши, звідси кораблями транспортували бранців до Кафи (нині - Керч), де у той час діяв найпотужніший ринок рабів. До речі, тоді работоргівля, якщо сучасною мовою, була найприбутковішим бізнесом серед ординців, приміром, як тепер, наркобізнес.
Краєзнавці припустили, що, ймовірно, ці камінці з отворами використовували людолови, як важки, але постало питання: навіщо їм було потрібно так багато маленьких гирьок. У будь-якому випадку, не в грамах, а кілограмами зважували виловлену рибу, промисел якої у тутешніх краях також процвітав.
Коли Юрій Вілінов зважив важки по окремо, з'ясувалось, що кожен камінець має певну вагу, відповідну долям стародавніх широко розповсюджених стандартів. "Міри ваги вкрай консервативні, вони використовуються без змін під різними назвами тисячі років", - запевняє він. Власне, це й наштовхнуло на думку, що цими важками вимірювались пайки невільникам. Людоловами видавалось стільки їжі, скільки бранець мав з'їсти, щоб, грубо кажучи, не здохнути. Тобто, чоловік-невільник, припустимо, отримати десь 700 грамів їжі. Відповідно до цієї ваги на нього виділялись два-три важки, або більше, закріплені мотузкою – ось, для чого й потрібні були отвори у камінцях.


Важок, знайдений в березні 2016 року

Докладніше про це дослідження Юрій Вілінов розповів у статті "Риболовне знаряддя чи пайка невільника" на порталі "Краєзнавство Запорожжя".

На Depo.ua Як на Запоріжжі людолови відгодовували на продаж ясир

1 коментар:

Unknown сказав...

Цей камінець "важок"є звичайнісінький груз, для огрузу риболовних сіток, або інших риболовних знарядь! І по сьогоднішній день рибалки Бабіно, Ушалки, Бережанки (Карайдубини) використовують такі камінці.