08 листопада 2014

Юрій Вілінов про Савур Могилу та Битву на Калці 1223 року


Савур Могил декілька...
Іноді могилами називають природні пагорби. Але мова про Могилу (російською – курган), зокрема, про Савур Могилу, що поблизу Запоріжжя, на річці Конка.
На відміну від Савур Могили, що на Донеччині (яка прославилася завдяки совіцьким ідеоглогам після Другої світової війни та цьогорічним запеклим боям з російськими загарбниками), наша, запорізька, має набагато давню історію.

За археологічними дослідженнями, саме тут, як зазначив літописець, де «місце кам’янисте», відбулася горезвісна Битва на Калці 1223 року. Власне, це й стало темою чергового семінару «Сакральна географія: Запоріжжя, Україна, світ» в обласній науковій бібліотеці.
Доповідав Юрій Вілінов, запорізький історик, краєзнавець, письменник, член Спілки краєзнавців України.



На відео: Юрій Вілінов про Савур Могилу та Битву на Калці 1223 року.


Савур Могила


За структурою, Савур Могила являє собою останець, складений вапняком, як монети, стовпчиком. Причому, верхній «п’ятак» – п’ять метрів заввишки.
Загальна площа – 3 га.
За гіпотезами дослідників, цій вапняковій «споруді» 13 млн.років. Хто викладав ці «п’ятаки» – потоки вод тутешніх річок чи… люди, достеменно не відомо. Це така ж загадка, як і Кам’яна Могила, що на відстані декількох десятків кілометрів звідси.


Фото Савур Могили зі сторінки на Facebook «Сакральна географія: Запоріжжя, Україна, світ».

Немає коментарів: