12 квітня 2015

Великдень з кіндер-сюрпризом


Побував на двох службах: звечора й до схід сонця – у Св.Троїцькому кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату, а зранку – у римо-католицькому Храмі Бога Отця Милосердного на Воскресній утреній та Великодній літургії греко-католиків.

У запорізьких греко-католиків нема свого храму, вісімнадцятий рік оббивають пороги можновладців, щоб виділили землю під церкву, натомість чують, що у плані забудови міста (датованого шістдесятими роками минулого століття) не передбачено… Тому на великі свята греко-католики збираються у римо-католицькому храмі. Сьогодні поки христосувалися, тричі цілувалися й обіймалися, затримали римо-католицьку недільну літургію, яка мала початися об одинадцятій… Тож, похристосувалися ще й з римо-католиками.
Київський патріархат також христосувався – кіндер-сюрпризами… Після Воскресної утреньої новий єпископ Фотій пішов по церкві з кошиком – роздавав червоні крашанки, кожного вітаючи: «Христос воскрес!». Але народ не в’їхав, замість того, щоб христосуватися, деякі навіть змагалися, кому дістанеться не одна, а дві, а то й три крашанки…
Єпископ Фотій – багатьом, певно, відомий по київському Майдану, віднедавна очолює запорізько-мелітопольську єпархію.


Єпископ Фотій…
І православні, і греко-католики (певно, це по всіх церквах так було) читали Біблію від Іоана різними мовами.
Православні – на чотирьох мовах: грецькою, латинською, білоруською та російською, але остання очевидно навмисно з жахливим акцентом.
Греко-католики – на трьох: грецькою, українською і латинською, а ось російської не було…
Але це лише нюанси…


Ранкові сонячні промені у Храмі Бога Отця Милосердного, у римо-католиків, до речі, сьогодні – день Божого Милосердя: «Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних»…


Немає коментарів: