17 червня 2017

Як хана Іслам-Ґерая радянська влада зробила зрадником

Монографією "Кримськотатарське військо у Берестецькій битві (додатково про так звану "зраду хана")", автор якої Дмитро Чобіт, днями поповнилась бібліотека Національного заповідника "Хортиця". Ці унікальні дослідження науковця привідкрили таємницю щодо трагічної депортації кримських татар у травні 1944 року.

Щодо битви під Берестечком, 18-30 червня 1651 року, під проводом Богдана Хмельницького – для сучасних істориків не були зрозумілі мотиви так званої "зради" хана Іслам-Ґерая, який виступив на боці Війська Запорозького проти Речі Посполитої. У радянських підручниках з історії стверджують, що хан нібито не хотів допустити розвалу Речі Посполитої, тому Богдан Хмельницький змушений був скасувати наступ тощо.
Як з’ясувалось, ця історія, була написана у Кремлі під орудою НКВД в сорокових роках минулого століття, відразу по закінченню Другої світової війни. Московські так звані історики зробили Ісляма III Ґерая зрадником не випадково. Таким чином радянська влада намагалася легітимізувати свій злочин – травня 1944 року, коли з Криму за лічені години було депортовано все кримськотатарське населення.
Наукова праця Дмитра Чобота "Кримськотатарське військо у Берестецькій битві (додатково про так звану "зраду хана")" кардинально змінило погляди сучасних істориків, зокрема й наукових працівників Національного заповідника "Хортиця". Цим відкриттям у Facebook поділився археолог заповідника В’ячеслав Зайцев: "До наукової бібліотека Національного заповідника "Хортиця" надійшла цікава наукова робота "Кримськотатарське військо у берестецькій битві (додатково про так звану "зраду хана")". Спираючись на низку джерел та літератури автор спростовує старий радянській міф про "татарську зраду", доказуючи, що він з’являється після Другої світової війни в радянській історіографії. Таким чином радянська влада намагалася легітимізувати виселення татар з Криму. Цікаво, що робота була надрукована в 2013 році. В наступному - 2014 році, в Криму Україну не зрадили мабуть тільки киримли".

Опубліковано на biznesoblast.com

Немає коментарів: