06 квітня 2017

Хортиця. Дуб-кіборг


На Хортиці є дуб, понад вісімдесят відсотків внутрішньої частини стовбура якого, від коріння до крони, залиті бетоном, утворюючи своєрідний протез. По суті, це дуб-кіборг, що дивує своїм прагненням до життя.

Покалічений вандалами дуб у 2005 році рятувала група добродіїв на чолі з тодішнім завідувачем відділу охорони природи заповідника Віктором Саланіним.
Невідомі підпалили дерево й вогнем була знищена вся внутрішня частина стовбура, утворив величезне дупло. Не лишилось майже нічого. Дуб фактично тримався на одній лише корі. Здавалось, подує невеличкий вітерець і дерево завалиться. Втім, природоохорнці вирішили його врятувати. Підготували глиняно-бетонну суміш та запломбували рану. Пломба – величезна. Це понад вісімдесят відсотків внутрішньої частини стовбура, від коріння до крони.
Не встиг дуб оговтатися, як його знову підпалили, причому, з того боку, де лишилась жива частина стовбура. Вогонь значно пошкодив кору, що лишалась. Природоохоронці знову зайнялись його лікування. Хоча й не були впевнені, що їхній «пацієнт» на цей раз виживе, але для його порятунку робили все, що було можливо.
Дуб вижив. З протезом – ніби кіборг. За ці дванадцять років навіть трохи розкучерявивсь, радуючи своїх рятівників.
Щовесни прироохорнці довколо нього висаджують квіти. Доглядають, дбають, щоб його ніхто не ображав. У разі потреби, проводять профілактичні роботи.
Сьогодні про дуба-кіборга згадав у себе на сторінці Facebook Сергій Василенко та поділився своїми архівними світлинами.











«Маючи 80-відсотковий в діаметрі бетонний стовбур, він все ж таки вижив. Й своїм бажанням жити, він надихає інших допомагати йому у виконанні його бажання. Тож, висновок один: не залишайтеся один на один зі своїми проблемами, адже завжди є ті, хто може вас підтримати!» - наголошує Сергій Василенко.

Опубліковано на Бізнес область

Немає коментарів: