30 серпня 2015

Моя хата скраю - першим ворога стрічаю


Сьогодні у церкві благословляли дітей на навчання…

Зі школою починається доросле життя, де суцільні правила та зобов’язання… а ще вчительки, переважна більшість яких – старі діви й невдахи, злі тітки… Зокрема у Запоріжжі місцеві провладні тепер уже колишні регіанали використовували й продовжують використовувати цих вчительок на своїх мітингах. На минулому тижні, приміром, коли облрада прийняла рішення про так званий «особливий статус» (а по суті, федералізацію, тобто, треба розуміти, відділення області від України), численна юрба педагогш, зігнаних, як скот, зі всього міста, стояла під облрадою з гаслами: «одобрям» та «поддєржам», і що вони «за мир»… Не важко собі уявити, чому навчать ці тітки школярів.
…Людина, коли народжується, виходить із материнського лона, її обпікає повітря… і повитуха радіє, що немовля заплакало, значить, живе.
Педагогши – не повітря, але добряче «обпікають», тож, хто з школярів витримає цю «науку», буде жити.


Обітній рушник Запорізького краю. У церкві він уже тиждень…
За стародавньою традицією, такий рушник вишивається під час якогось лиха або війни – за одну ніч гуртом жінок, в повній тиші. Тобто під час роботи кожна вишивальниця не промовляє жодного слова, лише подумки молиться. Вважається, що така спільна молитва, вкладена у візерунок, набуває великої сили…
Запоріжанки вишивали обітний рушник напередодні Дня Незалежності, а вранці принесли до церкви, освятили і прикрасили ікону Покрови.


Вишивальниці кажуть, що це обітний рушник не тільки Запорізького краю, а й оберіг України. Орда кацапів під орудою Путіна окупувала Крим і частину Донбасу. Запорізька область – прифронтова. Як кажуть, моя хата скраю – першим ворога стрічаю. Тож, якщо вистоїть Запоріжжя, вціліє й Україна.

Немає коментарів: