14 жовтня 2009

Дніпрові пороги та Сонячна система

Розташування Дніпрових порогів відповідає планетам Сонячної системи. Це, якщо дивитися на пороги не зверху, а у розрізі – їхній профіль. Крім того, й горизонтальні відстані між порогами також дорівнюють розмірам планетарних орбіт…
Вперше це своє припущення запорізький дослідник та краєзнавець Юрій Вілінов опублікував у місцевій запорізькій газеті у 1996 році, а потім у 2005 – у книзі "На шляху від порогів до синіх морів" (малюнок з цієї книги). Розглядаючи профіль порожистої частини Дніпра в документах Дніпровської описної партії міністерства шляхів сполучення в 1881-1882 роках, Юрій побачив цей цікавий збіг.


З планет Сонячної системи виділяється гігант Юпітер – можна сказати, середній в ряду планет. Найбільший і найстрашніший з порогів – Ненаситець. Він також середній – п‘ятий, хоч зверху, хоч знизу проти течії. Там вода падала з шестиметрової висоти – настільки він був високим, і падала з такою силою, що навіть у люті морози ніколи не замерзала. Юпітер і Ненаситець й наштовхнули Юру на думку "приміряти" – точніше перевірити співвіднесення орбіт планет з профілем порожистої частини Дніпра. Співпали.
Мало того, Меркурій на схемі значиться, як супутник Венери, Місяць – супутник Землі, між Марсом і Юпітером – пояс астероїдів, а за Плутоном – Прозерпина (Ізіда, візуально відкрита астрологами у 2004 році, а Юрина схема вперше була опублікована у 1996 році!).
Далі Юра, як він каже, осмілився припустити, що є певна математична закономірність між висотою перепаду води в порогах і розмірами планет. Якщо взяти за модуль розмір Землі і висоту перепаду води у відповідному їй третьому Лоханському порозі, то, можна припустити, що діаметри великих планет, починаючи з Юпітера, співвідносяться до земного, як відносні висоти відповідних їм порогів, піднесених в куб. Знову ж таки – це лише розрахунки "на пальцях".

Дніпрові пороги – складені з архейських гранітів, їхній ізотопний вік – 2840 – 2640 млн. років. Для порівняння – період існування твердої Землі 4500 млн. років. Десь дві з гаком млн. років Меркурій був супутником Венери, так він й відбився на Юриній схемі.
Порогів, подібних до Дніпрових, не було в цілій Ойкумені. Зокрема, пороги Дунаю не порівняти з Дніпровими. Пороги Нілу та інших великих рік Африки – більші від Дніпрових, але від одного порогу до іншого там сотні кілометрів. А тут, на Дніпрі дев’ять порогів один за другим розташовані на відрізку в 90 кілометрів.
Гребля Дніпрогесу підняла рівень води на 37,5 метра – затопила пороги…

Немає коментарів: