05 березня 2020

Хортиця. Дуб-кіборг зустрічає свою чергову весну


На запорізьку Хортицю прийшла весна, завітала й до легендарного дуба-кіборга.
Про це повідомляє Depo.Запоріжжя.
Заповідний острів нині вкритий червонокнижними первоцвітами, ріденько, але повсюди. Завітала весна й до мужнього дубу, який за незламність запоріжці називають "кіборгом".
Дубу прокидатися ще зарано, але навколо нього квітнуть первоцвіти, пересаджені сюди активістами.
Проліски і жовті крокуси – "переселили" з хортицьких балок. Підсніжники – завезені з Криму.

"Кіборгом" дуб стали називати у 2015 році, бо він подібно до наших воїнів-захисників ДАПу, вистояв, попри знущання вандалів, і продовжує дивувати прагненням до життя.
Понад 20 років тому невідомі підпалили дерево, вогнем була знищена вся внутрішня частина стовбура. Дуб фактично тримався на одній лише корі. Здавалось, подує невеличкий вітерець – дерево завалиться. Однак 2005 року група добродіїв на чолі з тодішнім завідувачем відділу охорони природи заповідника "Хортиця" Віктором Саланіним дерево врятували. Підготували глиняно-бетонну суміш та запломбували рану.
Не встиг дуб оговтатися, як його знову підпалили, причому, з того боку, де лишилась жива частина стовбура. Вогонь значно пошкодив кору, що лишалась. Природоохоронці знову взялися його лікувати. Хоча й не були впевнені, що "пацієнт" виживе.

Дуб вижив, як вважають запоріжці, завдяки любові. Тому дерево з навколишньою місциною почали називати місцем любові. А в 2015 – нарекли Дубом-кіборгом. Нині незламний зустрічає свою чергову весну.








Depo Запоріжжя Як запорізький дуб-кіборг зустрічає весну

Немає коментарів: