09 жовтня 2018

Благовіщенка… За 80 км від війни


Степ… Довкола лише степи.

Поки їхав, з вікна автобуса насолоджувався красотами степу.
…Кінські роздьори, Більмак, Комиш-Зоря і Благовіщенка. Це за 80 кілометрів від війни.
Люди тут привітні, гостинні – як й належить степовикам, що з діда-прадіда своїм корінням глибоко прорости в свою землю, злилися в єдине ціле з тутешніми безкрайніми просторами, де панують степові пахощі різнотрав’я, вітри та буревії.
Підходили поспілкуватись, бачили, що фотографую, підказували: "А он гляньте – яке дерево золоте біля клюбу", "А нашу Грузьку бачили?", "І малюнок на стіні сфотографуйте"…
Посеред бібліотеки – портрети загиблих на війні земляків, здебільшого у 2014-у, які не повернулись з Іловайська… "Тоді, на початку, було чути війну – по ночам гупало, зараз ні…"
"Церкву відбудовуємо. Благовіщенська. Поп приїздить раз на тиждень – московський. Он, якраз його машина стоїть, - й уточнюють. - Українська церква є лише у Більмаку".
Ціни у тутешніх магазинах …дивують. Картопля по 10.90. Та й все інше - майже вдвічі дорожче, аніж, приміром, у Запоріжжі. "Скуповуватися їздимо, в основному, до Маріуполя – ну, це ті, хто має таку можливість... "
Залізницею, що пролягла вздовж, безперестанно курсують ахметівські метінвести із Запоріжсталі на Маріуполь, і в зворотному напрямку.
Побував й на елеваторі у Комиш-Зорі - це останній, що був збудований за совіцьких часів у Запорізькій області. Потужний. Працює.




























Немає коментарів: