26 червня 2018

Оновлений "початок незалежності"


"Майдан – початок незалежності"…


Ця експозиція в обласному краєзнавчому музеї діє із серпня 2014 року. Її оновили, і сьогодні презентували.
Щоправда, відразу ж після офіціозу "злиняло" все начальство та строковики, яких сюди привели організовано та, треба так розуміти, не для масовості. На екскурсію в оновлений "початок незалежності" залишилось десь з десятка два людей.
На початку екскурсії строковики також були. Слухали уважно. Але недовго. Вскочила їхня "шістка" та вказала солдатам на двері.
Був ще один інцидент. Перед екскурсією, у фіналі офіціозу. Депутатка облради визвалась із запитанням: чи задоволені, зокрема, присутні на цій виставці тим, що сталось після Майдану… Пані, ймовірно, навіть не мала наміру почути відповідь, бо "завелась" моментально - закидала звинувачення та махала руками, наголошуючи, що вона позафракційна, а не опоблоківка, і неполітик – типу біла і пухнаста. Втім, мітинг не получився. Тобто ті, хто намайданив, не купились на провокацію.
Щодо оновленої експозиції. Чудове оформлення – з аудіо та відео супроводом. Чітко визначені віхи подій Революції Гідності. В експозиції - понад сто предметів, як з київського Майдану, що стосуються запоріжців, так і запорізького Майдану.
Провела екскурсію Світлана Тараненко, завідувачка відділу науково-освітньої та методичної роботи краєзнавчого облмузею.









Поряд з експозицією "Майдан – початок незалежності" – зала нинішньої війни з Росією, що тісно пов’язані між собою.










2 коментарі:

Оксана Собко сказав...

Дякую зарозповідь!
Ми - краплі в океані.
Слава Україні!

Петро Олійник сказав...

Героям Слава! До речі, у Запоріжжі - єдина постійно діюча експозиція Революції Гідності і війни, створена такою першою в Україні - у серпні 2014 року... Та світлина - що червона - це вогнестрільна куля з київського Майдану, підібрана... яка нікого не вбила... А ще, на світлинах нема, в експозиції є бита - зроблена з ніжки стола в облдержадміністрації, таких біт там було багато, 26 січня 2014 року - це розгін запорізького майдану... І є кацапський трикольор з торбою - натяк: чєймайдан-вокзал-росія… На стелі Героїв Небесної сотні - почергово висвічуються 107 загиблих на Майдані... В експозиції - особисті речі запоріжців, загиблих на Майдані, а також є вітрина двох запоріжців, що загинули на Майдані по той бік барикади... Ці два зали - це не історія про Майдан, а Майдан, бо ми є, і є його часточками... Екскурсія Світлани Тараненко, Світлани Володимирівни - була зворушливою, пригадали все...