07 липня 2017

Харків. Свобода під сталінським соусом соцреалізму


У Харкові був цілий день, але… на прогулянку містом мав лише сорок хвилин.

Все, що встиг, оббігти по колу найбільший у Європі та п’ятнадцятий за величиною у світі майдан Свободи - під сталінським соусом соцреалізму.



Далі був парк Шевченка…


У парку Шевченка через будівельний паркан підійти до пам’ятника Шевченка не можливо. Пані певно зрозуміла мої наміри й підказала, як пройти, тобто обійти будмайданчик. Дорогою познайомились. Тетяна, так звуть пані, археолог, історик, сходознавець, двадцять років досліджувала Херсонес, добре знає й колег із Запоріжжя. А коли підійшли до пам’ятника, стала розповідати, що це найкращий пам’ятник Тарасові Шевченку у світі. Встановлений у 1935 році. Монумент – соцреалізм, сталінське бароко, а фігура Шевченка – совіцьке втілення ідейного борця… Скульптор Матвій Манізер, архітектор Йосип Лангбард.


До речі, Харків першим встановив пам’ятник Шевченкові у 1898 році – за ініціативи родини Алчевських. Втім, у 1901 році цей пам’ятник було демонтовано, бо не було на нього офіційного дозволу. Згодом, у 1919 році містяни намагались встановити погруддя, та безуспішна. А вже, коли Харків став совіцькою столицею України (1919-1934), оголосили конкурс на найкращий проект, переміг ось цей монументальний соцреалізм – совіцького скульптора Матвія Манізера.










Немає коментарів: