29 червня 2017

Хортиця. Святилище Каракайка

На Хортиці відтепер доступний для мандрівників ще один туристичний об’єкт – святилище доби бронзи, що свого часу був відкритий Дмитром Ніконенком.
Певний час проводились дослідження цього святилища та його музеєфікація. Святилищу три-чотири тисячі років. Служило культовою спорудою за бронзової доби, а також скіфам. Про це свідчать археологічні знахідки, виявлені під час розкопок.
Упорядкувати та облаштувати, як туристичний об’єкт, заповідник спромігся лише тепер, завдяки підтримці меценатів. Визначились називати його, як святилище балки Каракайка, де, власне, воно й розташоване.Це святилище має два кіла з каміння, над якими вивіщується окремий та вищий за інші камінь. Власне, цим високим комнем це святилище дещо відрізняється від інших, що на острові. Але в цілому, як, приміром, на Брагарні та деякі інші, це святилище у балці Каракайка, ймовірно, також древня обсерваторія. Причому, тутешні дослідники припускають, що навіть старіші за Стоунхендж. "У цілому комплексі цих святилищ – це елемент арійського сакрального простору, - вважає завідувач туристичним відділом заповідника Сергій Дударенко. – Такі святилища виявлені у Корнуеллі, Великій Британії, в Бретанії, також у Франції та Кольському півострові. Концепція подібних святилищ на острові Хортиця дає можливість говорити про те, що Хортиця могла бути сакральним центром, "Меккою" епохи бронзи".
Не виключено, що це святилище – лише частина цієї "Мекки". Археологічні дослідження тривають. Минулого року, поряд, у балці Генералка було відкрито кам’яний культовий комплекс ямної культури, до речі, аналогів якому нема ніде у світі.

Стоунхендж - "Висячі Каміння", за висновками учених-астрологів, є не лише календар, але й точна модель Сонячної системи – в поперечному розрізі. Це відкриття було зроблено за допомогою комп’ютера, коли дослідники намагались відтворити його первинний вид. Тільки, ось, у Сонячній системі Стоунхенджа не дев’ять, а дванадцять планет, три з яких розташовані на орбіті Нептуна, а ще одна – між Марсом та Юпітером, на місці нинішнього поясу астероїдів.
Крім того, астроном Фред Хойл, коли вивчав геометричні особливості Стоунхенджа, дійшов висновку, що творці цієї споруди знали точний орбітальний період Місяця і тривалість сонячного року. За висновками інших дослідників, ямки, що розташовані всередині кола, яке утворюється кам'яними блоками, точно позначають траєкторію Полюса світу 12-30 тисяч років тому.
Стоунхендж тричі перебудовувався між 3500 та 1100 роками до нашої ери.

Світлина ostriv.org


Немає коментарів: