23 червня 2017

Дуб Гаркуші може стати ще одним Дубом-кіборгом


600-літній Дуб Гаркуші, що у селі Гаї Роменського району на Сумщині, ушкоджений на сімдесят відсотків, потребує лікування.


600-літній Дуб Гаркуші сьогодні, 23 червня, оглянули фахівці. Про це написав у Facebook місцевий краєзнавець, вчитель біології роменської школи Володимир Литовка, якого я давно знаю. Він же зробив фото.


Приклади лікування старих раритетних дубів відомі. Приміром, на острові Хортиця спеціальними глиняними "пломбами" заповнили отвір, що утворився в дубі, який, крім того, ще й неодноразово підпалювали. Дув вижив. Тепер його називають Дубом-кіборгом.
600-літній Дуб Гаркуші так само можна врятувати. За словами Володимира Литовки, у Роменському районі є ще такий же покалічений часом раритетний дуб. Втім, порятунок залежить винятково від місцевих мешканців. Вартість лікування – близько сто п’ятдесяти тисяч гривень.


Дуб Гаркуші названий так на честь отамана Гаркуші, що, за народними переказами, під цим дубом вершив суд та обдаровував бідних.
Гаркуша дев’ятирічним хлопчиком, у 1748 році, подався на Запорозьку Січ, де й став козаком. Брав участь в численних походах.
Прізвисько отримав, ймовірно, через фізичну ваду. Гаркуша – мається на увазі "картавий".
600-літній Дуб Гаркуші – в обхваті має шість метрів. Висота – 34 метри. Статус ботанічної пам’ятки природи одержав у 1972 році.

Опубліковано на biznesoblast.com

Немає коментарів: