13 лютого 2017

Де у Запоріжжі спілкуються з привидами та загоюють свої любовні рани


У Запоріжжі є декілька містичних місць, що зберігають таємниці розбитих сердець.

Привид дівчини з вежі краще за гінеколога


Гідротехнічний коледж побудували на початку 50-х років минулого століття. Це одна з найкрасивіших споруд серед учбових закладів міста – з колонами та вежею. Ось, тільки вежа майже від сам початку зачинена, забита наглухо, і нікого сюди не пускають. За легендою, з неї виплигнула дівчина, ніби з-за нещасного кохання, або через небажану вагітність. Відтоді на вежі та поблизу з'являється привид цієї дівчини. Одні її бачать у зеленій сукні з білим горошком, інші навпаки – у білій сукні із зеленим горошком. Найбільше вона прихильна до дівчат. На запитання відповідає кивком голови. Причому, як запевняють очевидці, всі її віщування справджуються. Зокрема, вона вказує, приміром, строк вагітності тим, хто "підзалетів", та за кого вийти заміж. А ось, коли її запитують про оцінки за семестр та заліки, зникає.

Камінь, що справджує всі жіночі бажання


На Совутиній скелі острова Хортиці є камінь, що виконує всі без винятку жіночі бажання. Все, що просять! Ось, тільки щоб віднайти, треба його відчути. Для початку поговорити з ним, а потім просити.
За легендою, дівчина Маланка була закохана у козака, проте батьки воліли віддати її заміж за купця. Тому Маланка втекла з дому. Гайнула до свого коханого на Великий Луг. Долаючи на човні Дніпрові пороги, знепритомніла, та отямилася на скелі. З відчаю почала молити Небеса, якщо вже не судилося бути щасливою та коханою, то краще навіки закам'яніти. Так і сталось. Кам'яна Маланка тепер робить щасливими інших.
За розмірами цей камінь великий. До речі, до нього, на Хортицю, приїжджають жінки за щастям навіть з-за кордону.

Баба-воїн, що ощасливлює неплідних


Своєрідною Меккою для безплідних стала Половчанка, що на Зоровій Могилі, найвищому пагорбі Хортиці. Цю кам'яну бабу жінки обнімають та шепочуть їй про своє бажання мати дітей. Прохання промовляють у довільній формі, але воно має бути вельми щирим, щоб здійснилось.
Половчанка – це насправді безголова кам'яна баба, образ половецького воїна. Хтозна, куди поділася його голова та чому цього воїна охрестили жіночим ім'ям. У будь-якому разі, ще у 1253 році - безголовим та з пикою на пузі цю кам'яну половецьку бабу намалював в своєму щоденнику подорожі посол Папи Римського Вільгельм де Рубрук.

Хортицька писанка гарантує пологи через дев'ять місяців


Жоден запорізький весільний кортеж не минає пам'ятник писанки на Хортиці. Вважають, якщо молодята її обнімуть та потруть, через дев'ять місяців у них народиться дитина.
Частенько обнімають і гладять писанку туристи, що також мріють мати дітей.
Напевне, ця писанка й справді наділена якимись містичними властивостями. Або ж тут, де вона встановлена, надзвичайно сильне енергетичне поле. Це місце, по суті, якщо можна так сказати, "пуп" острова – самісінький центр Хортиці.
900-кілограмову писанку, виготовлену з Янцевського граніту, що майже три метри в обхваті та понад метр заввишки, встановили на Хортиці 28 березня 2007 року. Розмалював її червоно-білими візерунками художник Леонід Нікітін. А на постаменті з дикого каменю, на якому розміщено писанку, викарбований сакральний напис "Краса, добробут, родовід".

Маяк зцілює від імпотенції


Чимало запоріжців вважають цей камінь з "дірочкою" метеоритом, ніби досить до нього доторкнутися чоловікові, щоб зцілитися від імпотенції. Сюди частенько жіночки приводять своїх мужичків, хоча ті й впираються. Буває й таке, що представники сильної статі навіть приміряють "дірочку"… Свідчень про зцілення немає, але ходаків вистачає.
Насправді, цей камінь з "дірочкою" – стародавній маяк. Розташований він поблизу берега Ушивої балки Хортиці. У камені видовбаний отвір, діаметром в 30 сантиметрів та глибиною півметра. Туди наливали жир і запалювали ґніт. Від вогнику цього світильника по воді простиралася доріжка, подібна місячній. Той, хто йшов судном з Великого Лугу вверх по Дніпру, вночі міг по ній орієнтуватися. І це дуже важливо, що сигналу від цього маяка не було видно на узбережжі, а лише на воді річки. Тобто ним не могли скористатися ворожі кочівники, що пильнували довколишні степи.
Дослідники припускають, що маяк набагато давніший козацької доби, ймовірно використовувався скіфами. Подібний маяк знаходиться у Херсонській області - на території одного з найбільших відомих нам городищ скіфського часу, що на узбережжі села Золота Балка.

На Depo.ua ТОП-5 містичних місць Запоріжжя, де гояться любовні рани

Немає коментарів: