30 грудня 2016

Репортаж з курятника


Півень – символ наступного, 2017 року, за східним календарем. Причому, Півень вогняний, тобто червоний. А це – красень когут, що топче курочок і сумлінно стереже свій "гарем", господар обійстя, відчайдушний забіяка та, прям’ за класиком, "парубок моторний. І хлопець хоч куди козак".


Звісно, когутів тримають у курниках по всьому світу. Проте, на відміну від інших народів, в Україні півень споконвіків має особливе і навіть сакральне значення. А все через його гребінець, форму якого перейняли наші прадавні пращури, що голили собі голови, залишаючи чуба – тепер відомого, як козацький, або "оселедець".
Чуб хоч й називається козацьким, та його історія набагато давніша. За стародавнім Звичаєм, на Запорозькій Січі чуби не дозволяли носити тим, хто "не нюхав пороху". Тож це була не просто модна зачіска. Чуби носили воїни, українське лицарство, що належно зарекомендувало себе у боях.
Задовго до виникнення Запорозької Січі чубом прославився Мамай. Ще раніше – князь Святослав… І не тільки чоловіки. Чуби собі виголювали й войовничі вершниці амазонки-роксолани, що спокусили скіфів. Є, приміром, версія, що елліни (древні греки за скіфських часів) називали наших пращурів галами, або галатами, тобто когутами, що своїми чубами, подібними до гребінців півнів, прагнули бути схожими на цього бойового птаха Сонця.
"Божий птах, що сповіщає схід Сонця" – так науковці розтлумачили значення біблійного імені Яфета, сина Ноя, від якого пішли європейські та частина азійських народів. І всі вони, як їхній пращур, своїми зачісками уподібнювались до "божого птаха Сонця".
До речі, ті ж елліни називали Яфета – Іапет, де "Іа" - значить "син бога і землі", а "пет" - "батько". За переконанням еллінів, у Скіфії – країні Гілеї – мешкали люди, подібні до бога та споконвічні воїни. Докладно ці філологічні нюанси переказує Богдан Лисиця у своїй книзі "Боги. Походження українського народу".
Отже, давні пращури українців чуби успадкували від Яфета - за кілька тисячоліть до Різдва Христового, після Великого потопу. Звідти ж, напевно, й довгі вуса, дуже схожі на сережки півня. Така зачіска увійшла у віки як визначник воїна, захисника Вітчизни. Це підтверджують й нинішні наші воїни, що виголюють собі чуби.
Також з прадавніх часів, ще в добу сонцепоклонників, півень вважався символом Сонця – всього світлого та доброго. Півня використовували у обрядових дійствах, про що, зокрема, зі слів княгині Ольги переповідає візантійський імператор Костянтин VII Богрянородний.
За народними віруваннями, півень відганяв злих духів, всілякі нещастя та біди, тож мав бути у кожній хаті. Крім того, чумаки обов’язково брали з собою у мандри півня, щоб оберігав їх від усього лихого. За кукуріканням півня люди визначали час, його ранішній спів сповіщав, що з темрявою відійшли бісівські сили.
Тож, виходячи з вищесказаного, 2017 рік буде вельми сприятливим для України, не виключено, що навіть переможним у війні з путінськими окупантами. У цьому впевнений, наприклад, керівник екологічного відділу запорізької дитячої залізниці Віталій Уляніцький, який роками спостерігає за символами прийдешнього року. Адже у тутешньому зоокуточку серед численних тварин мешкають зокрема й декілька півнів. Причому, як звичайних, так і східних видів. Зважаючи на їхню поведінку, можна роботи прогнози, каже Уляніцький.


Перш за все, півні за своєю натурою задерикуваті та запальні. Це бойові птахи, отже так само й рік Півня у всьому сприятиме сміливим воїнам, що боронять вітчизну від загарбників, а в тилу – бізнесменам та волонтерам, які допомагають фронту. Озброєний гострим дзьобом, гострими кігтями та шпорами, півень спроможний довести бій до повної поразки противника. Але не варто забувати, що півень у запалі битви часто "втрачає голову". Тому 2017-й буде ще й роком крайнощів – від мінусів "без дна" до плюсів "без даху".
Неменше важливо й інше. Хоч півень - хороший сім’янин, дбає та захищає свою родину, втім, топче ж він не одну курочку. Це значить, у наступному році можливі "стрибки в гречку" – про що на відео попереджає найкрасивіший червоний когут курятника.
Спеціально для читачів порталу Depo.Запоріжжя найгарніший і найзухваліший півень Запоріжжя прокричав свій прогноз на наступний рік. Нам здалося, що це щось дуже оптимістичне, хоча й непозбавлене невиправданих амбіцій і популізму.



За східним календарем, роки Півня: 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 та 2017. Цьогоріч Вогняний Півень вступить у свої права 28 січня.
Старанно позували для статті півні і курки зоокуточку Запорізької дитячої залізниці. Портал Depo.Запоріжжя щиро дякує її керівництву за співпрацю.

На Depo.ua Чому Рік Півня віщує перемогу "парубкам моторним" з запорозькими чубами

Немає коментарів: