23 грудня 2016

Часи козацькі – Січі Запорозькі


Новий експозиційний проект "Часи козацькі – Січі Запорозькі" презентував Національний заповідник "Хортиця" вчора, 22 грудня.

Про це повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя.
Експозицію розміщено в одній з козацьких хат історико-культурного комплексу "Запорозька Січ". Всередині, не зважаючи на маленький простір приміщення, дзеркальні панно та освітлення створюють візуальний ефект "розширеного простору" та відчуття особистої участі в експозиційному дійстві. Тож, ця нова виставка в певній мірі асоціюється з задзеркаллям, що, долаючи час, переносить у далеке минуле козацької доби.
Контурні, прозорі малюнки запорожців на панно, що віддзеркалюються зі всіх чотирьох сторін, відтворюють уявну присутність січовиків. У центрі зали – било, дзвоном якого скликали козаків на раду. Тут же, посеред зали, гармати, прапори запорозьких паланок та куренів, пірнач, булава, бунчук та аналой з Покровської козацької церкви. Довкола – чотири тематичні розділи, що охоплюють період від першої до останньої Січей.
Як запевняють упорядники, на виставці чи не вперше в Україні в межах однієї експозиції поєднані раритетні експонати XVI - XVIII століть, віднайдені під час археологічних досліджень місць розташування козацьких твердинь – Хортицької, Чортомлинської, Кам’янської та Нової (Підпільненської) Запорозьких Січей. Історія кожної із Січей передається через персоналії видатних кошових отаманів – Дмитра Вишневецького, Івана Сірка, Костя Гордієнка та Петра Калнишевського. А це понад дві сотні унікальних та раритетних експонатів з фондів Національного заповідника "Хортиця", а також Дніпровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького та Нікопольського державного краєзнавчого музею.
Створювалася виставка продовж останніх двох місяців під керівництвом кандидата філософських наук Світлани Копилової. Автор графічних зображення на дзеркальних панно - Народний художник України Сергій Якутович. Фінансово музейників підтримали меценати міста. Виставка діятиме до кінця наступного року.

























Немає коментарів: