04 червня 2016

Хортиця. Тризна


На Хортиці все-таки була Тризна… як і належить першої суботи червня на Козацькому колі.


Свого часу, Гетьман українського козацтва (з жовтня 1991 року) В’ячеслав Чорновол запропонував щороку першої суботи червня на Козацькому колі Хортиці проводити Тризну по козакам знищеної 5 червня 1775 року Запорозької Січі. За часів Януковича, Тризну святкували з московськими попами. Так-так, навіть у газетах писали, що «святкують тризну». Тепер… Кажуть, що День козацьких перемог та вшанування пам’яті загиблих козаків. Що треба говорити не про розгон Січі, а перемоги… Ну, слава Богові, Тризну відслужили за стародавнім звичаєм Козацьким колом і уквітчаний хрест спустили на води Дніпра – як символ шани і дяки всім загиблим козакам. А далі – танці-манці… і я зник, щоб не бачити.

А на Хортиці уже почали цвісти дивина і навіть Петрів батіг…











P.S.


Тризна має бути, щоб пам'ятали про знищену Січ та не пускали чужинців на свої землі, не віддавали москалям найсвятіше за тридцять срібників... Ці жінки: мати (ліворуч) та тітка загиблого воїна бійця 37-го батальйону Романа Карася, якраз саме тому й прийшли на Тризну з його портретом. Точніше, приїхали з Дніпровської (Дніпропетровської) області. Привезли портрет сина на Хортицю, де його у 2008 році посвятили у козаки. Уявляю, з якими переконанням вони їхали на Хортицю! Явно, не з наміром святкувати День перемог...
Слава Богові, що шароварщина відступає, потихеньку, але відходить у минуле - люди пробуджуються, і прийде час, що не дозволять знущатися над нашими святинями.


Щодо сьогоднішньої Тризни - на Depo.ua: Від зрад до перемоги...

Немає коментарів: