01 березня 2016

На Запоріжжі відтворять стародавній замок


Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» має амбітний намір – повністю відновити тутешні палац та всі довколишні споруди, надати їм первозданний вигляд. І це цілком реально.

Директора «Садиби Попова» Валерія Стойчева, за його словами, свого часу надихнув на такий відважний крок академік Кривошеєв, який брав участь у відтворенні київського Михайлівського Золотоверхого монастиря. Коли дослідники у дев’яностих роках минулого століття розпочинали цю роботу, їх далеко не всі розуміли, вважали їхню затію нереальною. А сьогодні навіть важко повірити, що Михайлівський Золотоверхий відбудовано за архівними фотознімками та документами.
Дізнавшись про плани Валерія Стойчева відремонтувати музей, академік Кривошеєв сказав: «Думай більше! Відновлення палацу!»
Власне, саме тому новий проект й здобув назву «Садиба Попова – погляд у майбутнє». Про те, як він реалізується, йшлося сьогодні, 1 березня, на брифінгу в обладміністрації.


- Сьогодні, - сказав Валерій Стойчев, - ми маємо дві знаменні для нас дати: 23 роки тому, 1 березня, наш музей відкрив свої двері для відвідувачів, і сьогодні - 183 роки з дня народження Василя Попова, який споруджував палац. Наші плани – справді амбітні, це має бути не районний музей, а реалізація започаткованого два роки тому проекту «Садиба Попова – погляд у майбутнє». В перспективі – внесення Садиби Попова до списку історичної спадщини ЮНЕСКО.
За попередніми підрахунками, щоб здійснити задумане, треба 30-40 мільйонів гривень. На 2014-16 роки передбачалося 20 мільйонів, але з них лише у минулому році було виділено 550 тисяч.
- Причому, - зазначив на брифінгу Владислав Мороко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, - ці півмільйона дали, бо Садиба знаходилася в критичному стані. Відвалилися балки під власною вагою. Відповідно, от на це й пішли кошти, щоб рятувати. Ми розуміємо, що в облбюджеті не має і ніколи не буде таких коштів, щоб реалізувати проект, тому ми звернулися за допомогою до депутатського корпусу. Просимо посприяти у виділенні 4 мільйони 50 тисяч гривень на кошторисну документацію, щоб ми могли почати реконструкцію. Маючи кошторисну документацію, ми зможем далі працювати з державними органами, з приватними інвесторами, зокрема європейських та Сполучених Штатів, і шукати гранти на відновлення музейного комплексу. Ми ставимо перед собою амбітні завдання: не лише знайти кошти, а й залучити інвесторів, перетворити тамтешнє селище на туристичний історичний об’єкт. І це цілком можливо, приміром, за минулий рік Садиба Попова збільшила власні надходження на 250 відсотків. Тобто 14 тисяч відвідувачів принесли в бюджет 230 тисяч гривень.





На світлинах – уламки, яких у архіві музею понад дві сотні. Як з’ясувалося, у палаці була галерея з мармурових статуй. На зорі радянської влади червоноармійці перетворили палац в казарму й влаштували собі тут забавку: затягували статуї на верхній поверх і скидали вниз, якщо не розбивалась, програвший пригощав всіх вином…

Музей-заповідник «Садиба Попова» - унікальна пам’ятка історії та архітектури Південної України кінця XVIII-XIX ст. До його складу входить: «Садиба поміщика» та «Палацовий комплекс».

Немає коментарів: