25 липня 2015

Хортиця. "Кіборги" крізь віки


Презентована навесні у Києві виставка «Воїн крізь віки» мандрує Україною, відсьогодні вона у Запоріжжі, на Хортиці.

Докладніше про її перебування у різних містах можна почитати на сторінці «Воїн», що на Facebook. В експозиції – світлини етно-фотографа і волонтера Анни Сенік, які відтворюють тисячолітню історію українського воїна, захисника Вітчизни. Сприяли створенню цих робіт зокрема історик Микола Балабан та митець Анастасія Дмитрук, а головне – позували перед фотооб’єктивом не манекенники, а воїни, причому, фронтовики з передової, з АТО, тож світлини – правдиві й щирі. Переглядаючи їх, не відчуваєш відстані часу. І знаменно, що на відкритті виставки на Хортиці екскурсію проводив «кіборг» з позивним «Хортиця».


В’ячеслав Зайцев – захисник Донецького аеропорту, воїн 79-ї аеромобільної бригади, нагороджений орденом «За мужність». Нині – у відпустці, каже, восени знову у військо. Хортицею «кіборга» назвали не випадково, В’ячеслав – старший науковий співробітник історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», до війни займався науковою роботою, проводив екскурсії.
— Сьогоднішня екскурсія особлива, – признається В’ячеслав. – На світлинах реальні учасники АТО, тобто це непросто художні фототвори, образи історичного минулого, а реальні люди, які бачили війну. Їх називають «кіборгами», насправді, вони такі ж звичайні люди, як й ми з вами. Просто, можливо, у них трішки більше серце болить за Україну… На світлинах вони демонструють зброю та історичні військові костюми від Київської Русі до наших часів. Ми бачимо, як одягалися наші пращури, як прощалися з коханими, коли йшли на війну, як готувалися, як боронили нашу Батьківщину. На виставці, окрім світлин, представлені також й експонати з експозиції нашого музею, зокрема, меч часів князя Святослава та багато інших речей давніх часів, деякі можна навіть потримати в руках.










Немає коментарів: