27 червня 2015

Індуси


Індус врятував мою родину під час голодомору 1946 року, коли тих, хто не покинув своєї землі у 1941 році, залишився і вижив, після війни совіти морили голодом…
Другий собака у дідуся також був Індусом. Здоровенний, рудий і кудлатий…
Коли мені купили собаку, я його не задумуючись назвав Індусом.
Відчував, що це ім’я має якийсь підтекст, і дуже важливий для родини, але мені тоді цього не пояснили. Навмисно, щоб я, по своїй дитячій наївності, не ляпнув десь чого зайвого…
У наших краях, за часів так званих індустріалізації і колективізації, людей, які відмовлялися йти у колгоспи, називали індусами.

Індуси не збивали хрестів з храмів, не палили Біблії й Тори, не витанцьовували під балалайку на іконах… Індуси жили відокремлено, не сприймаючи нічого совіцького, а відповідно, не мали й ніякого доступу ні до крамів, ні до лікарень, ні до шкіл – взагалі ні до чого.
З індусами боролись – відправляли до совіцьких концтаборів та голодоморами. А остаточно побороли, коли затопили Великий Луг, утворивши так зване Каховське водосховище. Це 1955-1958 роки. Площа 2155 квадратних кілометрів…
Ймовірно, совіцькі проекти штучних морів, не тільки Каховського, а й всіх інших по Дніпру, були спрямовані саме на знищення вільного селянства.
…Великий Луг – це ж не тільки Запорозька Січ.
Великий Луг відомий з першого тисячоліття до нашої ери, з часів Скіфії. Греки її називали: країна Гілея, де, за їхніми переконаннями, мешкали лучники, подібні до богів – ідеально красиві та вродливі.
Великий Луг й насправді був сакральною частиною Скіфії – з могилами скіфських царів та, так би мовити, столицею – центральним містом-фортецею на піщаних дюнах-кучугурах. Ця місцевість навіть під час потужних повеней не затоплювалися Дніпром.
240 тисяч гектарів… Дослідити їх археологам не дали. Поспіхом затопили. В подальшому археологічні експедиції проводилися уже на узбережжі Каховського водосховища.
Власне, здебільшого шукали скіфське золото, щоб вивезти його до Москви… Історію писали в Кремлі.
Втім, серед науковців та краєзнавців також були свої індуси, хто не переймався вказівками з Москви… Про них розповідав раніше, а на світлинах – експонати Запорізького обласного краєзнавчого музею, до речі, у квітні тут відкрили нову експозицію середньовічних міст нашого краю – городища Великі Кучугури та Кінські Води, археологічні дослідження сімдесятих та двохтисячних років.


Володимир Шовкун, початок 1960-х років. Великі Кучугури.


З розкопок городища Великі Кучугури.



З розкопок городища Великі Кучугури. Бронзові дзеркала з ієрогліфами і арабськими написами.





Немає коментарів: