15 жовтня 2014

Хортиця... Християнський храм IX століття


Археологічні дослідження Протовчого активно проводилися в сімдесятих роках минулого століття. Тут треба віддати належне Олександрові Бадянському, про якого я розповідав раніше. Власне, завдяки йому, як на мене, ця археологічна пам’ятка набула належного значення.

Спочатку були відкриті житлові споруди XIII-XIV століть, дуже схожих на курені запорозьких козаків, а також землянки та напівземлянки X-XII століть, залишки металургійних майстерень тощо. За твердженням археологів, мешканцями цього міста були здебільшого слов’яни та половці, в переважній більшості – християни. Й тому красномовним підтвердженням стало унікальне археологічне відкриття – храм IX-X століття.
Фундамент храму був віднайдений під час археологічної експедиції на початку дев’яностих років, групою Вадима Ільїнського, – в урочищі Домаха на острові Кам’яному.
За розмірами: 10,5 на 5,5 метрів з абсидою, зорієнтованою на схід.
Під підлогою храму було виявлено два поховання. Одне не стали відкривати, щоб не порушити фундамент. У іншій могилі – чоловік середнього віку зі слідами насильницької смерті – череп розбитий навпіл, була лише одна його половина.
Крім того, храм руйнувався, з каменів його вівтаря споруджувалося капище…

Фотографія храму з архівів археологів та інформація – за книгою Юрія Вілінова «Хортиця – острів у філіграні епох і шляхів».

Немає коментарів: