30 липня 2014

Хортиця... Плавні


У сторожці ховались від спеки тутешні охоронці. Хатинка ходуном ходила від їхнього крику. Точніше, гучної розмови. Чоловіки обговорювали нагальне. Наскільки зміг зрозуміти, вони всі очікують повістки з військкомату, тобто не сьогодні, завтра йтимуть у військо…

У плавні прийшов десь по дев’ятій. Обійшов все, що хотів, до речі, дійшов аж до Річища – а це найпівденніша частина плавнів. Повертався уже по третій годині дня, а хатинка все ще басами гуділа, хлопці, мабуть, й перерви не робили… Почув фразу: ніхто не хоче помирати.
Так, ніхто не хоче помирати. Прикро за донецьких та луганських зрадників, які волали: «Рассія!», кликали Путіна, проводили «референдум», та й досі, схоже, чимало з них так й не збагнули, що накоїли.
Накоїли чи не накоїли, а Схід та Крим ми однозначно звільнимо від окупантів та зрадників. Мусимо звільнити. Ось тільки, якою ціною?


Про Плавні раніше багато писав, тож, лише нагадаю – це дивом вціліла невеличка частина Великого Лугу, або Низу, як його називали наші пращури, запорожці. Звідси вийшло козацтво зі своїми Звичаями, генетично збереженими й до нині.
Звичаї запорожці успадкували від своїх пращурів – скіфів, адже, за Геродотом, це країна Гілея, де мешкали люди-боги…
Великий Луг, практично повністю, за винятком цієї плавневої частини Хортиці, знищили совіти, коли затопили штучним Каховським водосховищем. Південну територію острова вирішено було відтворити у 2004 році. Тож, відтоді це заповідник посиленого режиму. Тобто, якщо, приміром, буревії завалили дерева, ніхто їх не чіпає. Флора і фауна тут живуть за своїми законами, людина не втручається, лише захищає від мародерів та браконьєрів.
Є екскурсійна стежка. Прийти і подивитися можна, а заодно й здійснити мандрівку в далеку давнину. Більше про це можна прочитати, якщо перейти за відповідним тегом.


Залишки міста християн Протовче… Вцілів фундамент храму дев’ятого століття. В цих краях десять років, а можливо й більше, мешкав апостол Андрій, тож, ймовірно, його учні й заснували місто.
На протилежному боці Дніпра була Криниця апостола Андрія, до якої здійснювали паломництва, люди зцілювалися від сліпоти та раку.


Половець.


Святилище III-II тисячоліття до нашої ери, поряд понад десяток курганів того ж часу.






Криниця, а вона тут не одна, і всі з джерельною водою.

Немає коментарів: