09 листопада 2011

Легендарний острів на архівних мапі та світлинах


За Дніпровими порогами, відразу за Вовчим горлом – у кам’яних берегах річище Дніпра звужувалося до 300 метрів. Це була одна з найзручніших переправ через Дніпро.
Кічкаська переправа, або Крарійська – тобто арійська.
Тепер все це затоплено штучним водосховищем, так званим озером ім.Лєніна, що перед греблею Дніпрогесу ім.Лєніна. Від Кічкаського мису над водою видно лише його західну частину – тепер острів ім.Лєніна.

Саме тут, на правому березі (на фото обведено червоним колом) й була заснована Перша Запорозька Січ. Про це я вже писав раніше. Коли піднімалися води, півострів перетворювався на острів. Ймовірно, це й був той самий легендарний острів Мала Хортиця.
Адже поряд Кічкаська переправа, через яку орда гнала ясир. І тільки перед переправою козаки могли визволяти невільників. За переправою бої велися рідко.
Власне, Запорозька Січ була заснована задля того, щоб визволяти полонених співвітчизників.
Нинішні вчені твердять, що Перша Запорозька Січ була на острові Байда.
По-перше, островом він став у 1845 році після повені, коли сильною течією відірвало частину правого берега. Байда-Вишневецький спорудив свій замок у 1552-1556 роках. По-друге, острів Байда – далеченько від Кічкаської переправи (на мапі – у лівому нижньому кутку, майже не видно).
Можливо, було два замки. Один там, де нині острів Байда, що доведено археологічними дослідженнями. Другий – поряд з Кічкаською переправою. Зокрема, краєзнавець В. Г. Фоменко стверджує, що острів Мала Хортиця та історичний Кічкаський мис — це один і той же географічний об’єкт. У 1861 році, за словами В. Г. Фоменка, на знятій військовими топографами карті був зображений прямокутник шанця, споруджуваного Дмитром Вишневецьким. Крім того, це ж підтверджують і дослідження Кічкаської переправи у 1893 році, де краєзнавцями були знайдені розмиті повінню та дощами руїни колишнього укріплення Вишневецького.
Як на мене, легендарна Мала Хортиця навмисно зруйнована і затоплена – щоб стерти з пам’яті людської будь-які свідчення про козацтво. Тепер історики ніяк не можуть визначитися, де ж насправді була заснована Перша Запорозька Січ під проводом Дмитра Вишневецького. Тож й кажуть, питання залишається відкритим.

Немає коментарів: