15 листопада 2011

Бродники


У цих степових краях перетнути Дніпро зі сходу на захід і навпаки можна було в двох місцях.

Відразу за Дніпровими порогами, за два кілометри до Хортиці – через Кічкаську (Крарійську, або арійську) переправу. Тут було найвужче місце на Дніпрі, і не така, як на порогах, потужна течія. Ширина 183 метри. А ось глибина – понад 40 метрів, певно, найглибше на всьому Дніпрі.
І друга переправа – через Протолчий брід, на південній частині острова Хортиця – там, де починалася, як її називали греки, дивовижна країна Гілея, країна богів-людей, край царських скіфів, за наших часів – Дніпрові плавні, Великий Луг.
Протолчий брід – тобто споконвічний, мілкий і зручний. З лівого та правого берегів від Хортиці – Дніпро можна було перейти на конях, навіть не замочивши ніг.
Мандрівники зупинялися у місті Протолче. Ймовірно, його мешканці – бродники, тобто ті, які жили на броді, обслуговували подорожуючих. Тут були хати для ночівлі, кузні тощо, а також вершники-бродники за певну платню супроводжували мандрівників далі по степу. Очевидно, в Протолче був і базар – на перехресті торгових шляхів.
Коли виникло Протолче, достеменно не відомо. Археологами тут віднайдені кургани, поховання і святилища III – II тисячоліть до нашої ери… У п’ятому-шостому столітті уже нашої ери місто займало площу 16 гектарів. Зважаючи на численні археологічні знахідки, деякі дослідники припускають, що саме з бродників Протолчого й вийшли козаки.
Ось, зокрема, такий нюанс. Січ на Хортиці існувала в середині шістнадцятого століття декілька років. Втім, у думах та історичних піснях, билинах, переказах запорожців, записаних Яковом Новицьким, Січ ототожнюється обов’язково з Хортицею, і як така, яка була вічно. «На Хортиці, – вважає запорозький краєзнавець Юрій Вілінов, – довгі століття визрівав сам феномен Січі. Протолче в Протолчему броді, своєрідна столиця бродників, служила тим експериментальним субстратом, на якому на переломі середньовіччя й нового часу викристалізувався феномен Запорозька Січ» (книга Юрія Вілінова «Хортиця – острів у філіграні епох і шляхів»).
Перша Запорозька Січ не могла з’явитися ось так – ні звідки і ні з нічого. Ті перші військові формування на Малій Хортиці, які визволяли полонених земляків від турок і татар на Кічкаській переправі, а власне з цього й почалася Січ, прийшли з Протолче – це були бродники зі своїми прадавніми традиціями, успадкованими від царських скіфів – стрільці, побратими, воїни захисники Вітчизни.

Немає коментарів: